Соціальна дилема (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соціальна дилема
англ. Social Dilemma
ЖанрДокументальний фільм
Драма
РежисерДжефф Орловськи
СценаристДжефф Орловськи
Вікі Кертіс
У головних
ролях
Tristan Harrisd[1], Aza Raskind, Justin Rosensteind, Shoshana Zuboffd, Джарон Ланьє, Skyler Gisondod, Kara Haywardd, Вінсент Картайзерd і Cathy O'Neild
Дистриб'юторNetflix
Тривалість94х хв.
Моваанглійська
Країна США
Рік2020
IMDbID 11464826
thesocialdilemma.com

"Соціальна дилема" (англ. Social Dilemma) - документальний фільм з елементами ігрового кіно, що вийшов на стрімінгової платформі Netflix в 2020[2][3][4]. У фільмі представлені інтерв'ю з багатьма колишніми співробітниками, керівниками та іншими професіоналами з провідних технологічних компаній та соціальних мереж, таких як Facebook, Google, Twitter, Instagram та Apple. Ці респонденти розповідають про свій безпосередній досвід роботи у технологічній галузі та навколо неї. Вони стверджують, що незважаючи на позитивні зміни у суспільстві, платформи соціальних мереж та великі технологічні компанії також викликали проблемні соціальні, політичні та культурні наслідки. Більшість опитаних респондентів залишили свої компанії через різноманітні етичні побоювання.

У фільмі також є ігрові сцени за участю акторів. У центрі сюжету — сучасна американська сім'я, де діти більшу частину часу проводять у соціальних мережах. Їх захоплення стає причиною комплексу досліджуваних у фільмі проблем, зокрема недорозуміння між членами сім'ї[5].

Прем'єра відбулася на кінофестивалі Санденс 26 січня 2020[6].

Досліджувана проблематика

[ред. | ред. код]

Більшість інтернет-ресурсів працюють на рекламній бізнес-моделі. Дані про поведінку користувачів надаються рекламодавцям, готовим платити компанії розміщення реклами всередині її сервісу. Такий план монетизації дозволяє користувачам безкоштовно та без обмежень користуватися сервісами, IT-компаніям – розширювати аудиторію та отримувати прибуток, а рекламодавцям – знаходити клієнтів за допомогою ефективних сучасних інструментів просування[7].

Точність прогнозу ефективності реклами безпосередньо залежить від обсягу даних, що збираються з користувачів, і це є головним критерієм конкуренції сучасних IT-компаній. Обсяг даних, у свою чергу, залежить від того, наскільки часто користувачі заходять на сайт або в мобільний додаток, як багато часу проводять і які активні дії роблять. Саме тому в умовах сучасного ринку IT-компанії змушені конкурувати за інтерес та увагу людей, удосконалюючи алгоритми збільшення залученості користувачів.

Методи збільшення залученості у своїй суті є комплексом психологічних маніпуляцій, побудованих на впровадженні несвідомих звичок через дизайн додатків, що спричиняє ризик інтернет-залежності серед користувачів. Творці фільму пов'язали стрибок кількості розладів особистості серед підлітків, який розпочався в період з 2011 по 2013 роки, з широким розповсюдженням електронних девайсів.

Також у фільмі були критиковані алгоритми індивідуального підбору контенту для кожного користувача, що на думку респондентів призвело до утворення інформаційних «бульбашок» та глобальної особистої та політичної поляризації в суспільстві.

У ролях

[ред. | ред. код]
  • Скайлер Джізондо - Бен
  • Кара Хейворд - Кассандра
  • Софія Хаммонс - Айла
  • Кріс Грунді - вітчим
  • Барбара Герінг - мати
  • Вінсент Картайзер – штучний інтелект

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. http://www.solzyatthemovies.com/2020/09/02/the-social-dilemma-the-dark-side-of-social-media/
  2. David Ehrlich, David Ehrlich (29 січня 2020). ‘The Social Dilemma’ Review: A Horrifyingly Good Doc About How Social Media Will Kill Us All. IndieWire (англ.). Процитовано 29 червня 2021.
  3. Netflix documentary ’The Social Dilemma’ unveils psychological manipulation used by social networks. TODAY.com (англ.). Процитовано 29 червня 2021.
  4. A. B. C. News. Review: Put down that phone, urges doc 'The Social Dilemma'. ABC News (англ.). Процитовано 29 червня 2021.
  5. Анна Полякова. «Социальная дилемма»: фильм от Netflix, который называет соцсети главной угрозой для людей. Rusbase (рос.). Процитовано 17 березня 2021.
  6. Ehrlich, David (29 січня 2020). 'The Social Dilemma' Review: A Horrifyingly Good Doc About How Social Media Will Kill Us All. IndieWire. Архів оригіналу за 17 квітня 2020. Процитовано 12 вересня 2020.
  7. Монетизация приложения: 6 прибыльных бизнес-моделей, которые работают. habr.com (рос.). Процитовано 29 березня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)

Посилання

[ред. | ред. код]